FelSZÍNvidék címmel rendeztek kiállítást felvidéki festőművészek alkotásaiból Budapesten a magyar festészet napjának apropóján.
b_dsc_6792
A budapesti Nemzeti Színház kiállítóhelyeként funkcionáló Zikkurat Galériában helyet kapó felSZÍNvidék kiállítás a Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzE) tagságának a műveiből ad ízelítőt, a közép-európai kitekintésű Art Limes művészeti folyóirat háttéri munkájának köszönhetően. A magyar festészet napja alkalmából 22 MAMSzE tag mutatkozik be az új építésű, egyedi művészeti szentélyben.  Szombathy Bálint, szerbiai magyar költő, kritikus, képzőművész nyitóbeszédében elmondta, a kiállítás anyaga változatos gondolatiságot mutat, melyet lehetetlen egyetlen szálra felfűzni. A kiállítás jellegét a sokszínűség adja meg, visszautalva a rendezvény címére. A felSZÍNvidék a maga játékosságában értelmezendő: utal a művészek földrajzi eredetére, s egyben a színességet is hangsúlyozza. A kurátor hangsúlyozta, eljött az az idő, amikor a művészek már nemcsak a palettán keverik ki a színeket, hanem a számítógépek grafikai programjaiban is lehetségessé válik mindez. Jöhet azonban bármilyen technológiai fejlesztés, a piktúra ősi művészete soha sem veszíti el erejét és életkedvét. „Ismerkedésem a felvidéki magyar művészekkel 1987-ben vette kezdetét, amikor szerzői estet tartottam az érsekújvári CSEMADOK pincéjében, majd rendszeres vendége lettem az ugyancsak ott indult multimediális fesztiváloknak. A felvidéki kollégákkal valahogyan jobban szót tudtam érteni, mint az anyaországiakkal, hiszen belülről éltük meg a kisebbségi létet, jobban ismertük egymás hasonló gondjait, még akkor is, ha nem ugyanabban az országban éltünk“ – emelte ki Szombathy Bálint a határon túli és az anyaországi magyarság összetartozásának kapcsán.
b_dsc_6766
A Magyar Alkotóművészek Szlovákiai Egyesülete – az 1990-ben alakult Szlovákiai Magyar Képzőművészek Társaságának jogutódjaként – 2014-ben újult meg Kopócs Tibor festőművész méltó vezetésével. Tagságát felvidéki magyar képzőművészek, iparművészek és építészek alkotják, Kassától egészen Pozsonyig. Ezek az alkotók, művészeti tevékenységük mellett, a magyar kultúra tudatos terjesztésének feladatát is felvállalták Szlovákia területén és az egyetemes kultúrában. A magyar festészet napja civil kezdeményezésként 2002-ben jött létre. A kezdeményezők október 18-át, a festészet védőszentjének, Szent Lukácsnak napját választották ki erre a célra.
A FelSZÍNvidék kiállítás november 10-ig tekinthető meg a budapesti Zikkurat Galériában.
b_dsc_6714
Fotó: Bodor Viktória
Forrás: ma7.sk /Horváth Szomolai Andrea