A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének „Ünnepünk” című kiállítása

A Magyar Kultúra Napja alkalmából „Ünnepünk” címmel rendezte meg az új évben első és egyben bemutatkozó kiállítását a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete a magyarországi Lábatlan város Gerenday Közösségi Házának (Rákóczi út 170.) megújult kiállító termében. A vendégeket Szabó Ildikó intézményvezető köszöntötte és néhány mondatban ismertette a Magyar Kultúra Napjának történetét. A kiállítást Kopócs Tibor képzőművész, a MAMSzE tiszteletbeli elnöke nyitotta meg 2022. január 21-én, pénteken, 17 órakor. Megnyitójában vázolta az Egyesület létrejöttét, működését, és a 30 éves jubileumra nemrég megjelent művészeti albumot. A kiállítás kurátora A. Bak Péter festőművész, művészeti író, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Választmányának tagja és Komárom-Esztergom megye művészeinek képviselője. A kiállítás meghívóját és plakátját Kopócs Tibor „Halleluja” című festménye díszíti. Tizenhárom alkotó 37 db alkotását tekintheti meg az érdeklődő közönség február 21-ig, hétköznap 9-16 óra között. A megnyitón üdvözölhettük a Duna-parti település polgármesterét, a galéria vezetőjét, a helyi újság főszerkesztőjét, a regionális TV munkatársait, akik forgattak a kiállításról, valamint a rendszeres kiállításlátogatókat. Akit a szülei rendszeresen elvittek, elvisznek kiállításra, az megszokja, hogy oda menni kell, ezért jó eséllyel felnőttként is elmegy. Korunkban nehéz feladatot végez az a művész, vagy művész-csoport, aki töltődésre, kikapcsolódásra – a hétköznapi robotból kiszakadva – kikapcsolódásra szeretné hívni közönségét, nézőit. Az ingerszegény szürke hétköznapok mellett kell az ÉLMÉNY, kellenek az ÜNNEPEK! Kell, hogy apropó legyen egy jó kiállítás kedvéért ünneplőbe öltözni kívül és belül. Most következzen néhány bemutató mondat a kiállító művészekről és alkotásaikról.

A. Bak Péter festőművész, művészeti szakíró, műkritikus, festmény- és műtárgyszakértő: 1950-ben Baján született. Édesapja P. Bak János festőművész, keresztapja Rudnay Gyula festőművész. Témáit, formavilágát nem a pillanatnyi divatok irányítják, hanem a belső tartalmi indulatok. Festészetében a látvány, a látomás és a képzelet egyenrangú szerepet játszik. Három olaj tájképe Nagybánya szellemiségéhez kötődik.
Bugyács Sándor grafikus, festőművész: 1951-ben Párkányban született. Számára az alkotás vallomás a világról, az életről, a létezésünket átszövő összefüggésekről. Arról, ami az egyik pillanatban még légüres tér, aztán a kép megtelik tartalommal. Két színgazdag kiérlelt akril festménye egy nagyon saját, ún. bugyácsi világot tükröz, amely egyúttal korkép is.
Csótó László grafikusművész: 1954-ben Rimaszombaton született. Grafikáin a valóság jelképpé egyszerűsödik. Geometrikus vonalrendből szerkesztett kompozíciói a népművészetre emlékeztetnek. Három kisméretű, egyedi, színes és fekete-fehér absztrakt grafikája a szemlélőt hosszú fejtörésre készteti, hogy megtalálja azokban az alkotás elnevezését.
Fecsó Szilárd képzőművész: 1967-ben Rimaszombaton született. A művészi kifejezésformák közül intermediális művészettel foglalkozik,
aminek az alapja a különböző képzőművészeti ágak, műfajok, médiumok közötti átjárhatóság. Helyspecifikus installációk mellett objekteket, valamint vegyes technikával készült táblaképszerű alkotásokat hoz létre.
Füzik Szilvia festőművész: 1992-ben Dunaszerdahelyen született. Jelenlegi stílusa leginkább az absztrakt expresszionizmushoz közelít.
Alkotásaiban egy meditatív lelkiállapot megidézésére törekszik; a természet és a lét egyik alaptörvényét véve alapul, mint központi témát: a változást és a múlékonyságot. Két színes, nagyméretű vászon festménnyel van jelen.
Kopócs Tibor grafikus, festő, zománcművész: 1937-ben Nagykeszin született. Tiszteletbeli elnöke a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének.
1998-tól az ATELIER művészeti folyóirat társalapítója és főszerkesztője volt 20 éven át. Három, igényesen keretezett, grafikus vénájú, figurális táblaképe szürrealista, színes képi világot jelenít meg a zene és az irodalom szeretetével.
Kovács Csonga Anikó grafikus, konceptuális művész: 1987-ben Dunaszerdahelyen született. 2021. november 20-a óta elnöke a Magyar Alkotó Művészek
Szlovákiai Egyesületének. Alkotásai tartalmát tömör, érthető és erős fogalmi rögzítés jellemzi. Három újszerű megoldású szénrajza egy gyermek arcát hozza elénk különböző élethelyzetekben, realisztikus felfogásban.


Kovács Zsuzsa grafikus, festőművész: 1958-ban Komáromban született. Mottója: „A művészet, az egy felhő, amelyik árnyékot vet a hőségben, vagy villám, ami eltöri egy helyen az eget, ahol az árnyék alatt vagy a villámfényben egyszerűen már nem lesz a világ olyan, mint azelőtt.” (Krasznahorkai László) Kettő vázlatos akril vásznán az építész és a festő képi világa keveredik.
M. Kiss Márta festőművész: 1988-ban Dunaszerdahelyen született. 2018 – 2019 között a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai
Egyesületének elnöke volt. Élettel teli, figuratív, sokszor nagy méretű táblaképeket fest. Mottója: „…azt festem, ami van!” Most viszont két kisebb és egy közepes méretű, inkább absztrakt megjelenítésű, kompakt színvilágú vásznával jelentkezik.
Mikóczy Dénes képzőművész: 1958-ban Nagymegyeren született. Leginkább akrillal fest vászonra, a grafikai technikák közül a linómetszés
áll legközelebb hozzá. 2006-tól folyamatosan szervez alkotótáborokat. Magángalériája van Nagymegyeren. Négy nagyobb méretű, fekete-fehér figurális linómetszete került falra, közte a kiállítás egyetlen önarcképe.
Petrla (Szenyor) Ferenc képzőművész: 1951-ben Rétén született. Szakmai fejlődését nagyban elősegítette a zebegényi Szőnyi István
Képzőművészeti Szabadiskolán való részvétele. Alkotói kibontakozására a Szentendrei Vajda Lajos Stúdió művésztelep szellemisége volt meghatározó hatással. Három évig élt Cipruson. Három absztrakt táblaképe a festő különböző időszakaiban készült.
Szilva József grafikus, festőművész: 1945-ben Garamvezekényen született. Elsősorban táblaképeket fest, de voltak időszakai amikor
sokszorosított grafikával foglalkozott. Tematikailag portrék, figurális kompozíciók, városképek a festményeinek világa. 2020-ban a MAMSzE elnöksége neki ítélte az év Nívódíját. Három intim méretű olaj-vásznán Van Gogh arcát idézi meg bravúros festőiséggel.
Végh Éva festő, zománcművész: 1955-ben Budapesten született. Főleg akrillal fest táblaképeket, valamint elsajátította a tűzzománc készítés
fortélyait is. Táblaképei természetelvűek, míg a zománcképei az absztrakció világába kalandoznak. A kiállításon látható három nagyobb méretű, idén készült festménye, magyar tájat ábrázol színes festőiséggel.

Kérem, fogadják szeretettel és megbecsüléssel a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesületének
tizenhárom kiállító művészét és alkotásaikat, a lábatlani Gerenday Közösségi Ház kiállító termében.

A. Bak Péter

Forrás: Ma7